Scientific journal
Balanced diet, nutritional supplements and biostimulants
ISSN 2414-1054

QUALITATIVE INDICATORS OF BROILER MEAT USING BIOFLAVONOIDS

Torshkov A.A. 1
1 FGOU VPO Orenburg State Agrarian University
It provides information on age-related changes of the chemical composition of broiler meat. The effect of feed additive Ekostimul-2 that is included in the diet, the content in the meat dry matter, fat, protein and ash. Established that the dry matter content of broiler meat varies with age ranging from 24.10 to 26.89%. The share of fat and ash in meat are wave-like nature of aging. In the group receiving Ekostimul-2, marked by a relatively stable share of the age dynamics of dry matter in the meat. Protein quality indicator bird gets Ekostimul-2 to the slaughter age of broiler inferior to that of the control group, which is probably due to the rapid growth of connective tissue structures (including meat) due to the rapid increase in body weight of broilers compared with controls.
Приведены сведения по возрастным изменениям химического состава мяса бройлеров. Изучено влияние кормовой добавки Экостимул-2, включённой в состав рациона, на содержание в мясе сухого вещества, жира, протеина и золы. Установлено, что содержание сухого вещества в мясе бройлеров изменяется с возрастом в пределах от 24,10 до 26,89 %. При этом доля жира и золы в мясе носят волнообразный характер возрастных изменений. В группе, получавшей Экостимул-2, отмечена относительно стабильная возрастная динамика доли сухого вещества в мясе. Белково-качественный показатель птицы, получавшей Экостимул-2, к убойному возрасту уступал таковому бройлеров контрольной группы, что, вероятно, связано с интенсивным ростом соединительно-тканных структур (в том числе и мяса) в связи с быстрейшим приростом живой массы бройлеров по сравнению с контролем.