Scientific journal
Balanced diet, nutritional supplements and biostimulants
ISSN 2414-1054

THE BIOSYNTHESIS OF LYSINE STRAIN CORYNEBACTERIUM GLUTAMICUM B-11167-BASED MEDIUM CONTAINING WHEAT GLUTEN HYDROLYZATE

Sirotin A.A. 1 Glukhareva N.A. 1 Ospischeva N.V. 1 Bondarenko V.V. 1 Rezun A.P. 1 Zeninskaya N.A. 1
1 FSA EIHPE Belgorod National Research University (NRU «BSU»)
Lysine obtained microbiologically using microorganism strain Corynebacterium glutamicum B-11167 in a fermenter Minifors. During the fermentation was carried out certain dynamics lysine and glucose in the culture fluid. Lysine determinant by was defined capillary chromatography. To detect the glucose the polarimetric method was used. Culture media were obtained on the basis of wheat gluten hydrolyzate. The positive dynamics of growth of the strain C. glutamicum B-11167 was revealed. The products of lysine was 30 g / l for 42 hours of fermentation. The addition of as a growth factor (nitrogen component environment) hydrolyzate of wheat gluten in the recharge II works well on a particular test strain of C. glutamicum B-11167 and confirms the prospects of its use as a substitute for corn steep liquor.
Получен лизин микробиологическим путем с помощью штамма микроорганизма Corynebacterium glutamicum B-11167 в ферментере Minifors. В ходе ферментации осуществляли определение динамики содержания лизина и глюкозы в культуральной жидкости. Содержание лизина определи методом капиллярной хроматографии. Для выявления содержания глюкозы использовали поляриметрический метод. Получены питательные среды на основе гидролизата пшеничного глютена. Выявлена положительная динамика роста штамма C. glutamicum B-11167. При этом продукция лизина составила 30 г/л за 42 часа ферментации. Установлено, что добавление в качестве фактора роста (азотного компонента среды) гидролизата пшеничного глютена в составе подпитки II дает хорошие результаты в отношении конкретного исследуемого штамма C. glutamicum B-11167 и подтверждает перспективность его применения, как заменителя кукурузного экстракта.