Scientific journal
Balanced diet, nutritional supplements and biostimulants
ISSN 2414-1054

STUDYING OF THE ISOMALTULOSE SUGAR SUBSTITUTE PREBIOTIC PROPERTIES IN THE IN VITRO CONDITIONS

Bozhko O.Y. 1 Shuvaeva G.P. 1 Korneeva O.S. 1
1 Voronezh State Technological Academy
The analysis of results prebiotic activity natural sugarsubstitute, received with application of immobilization bacteria cells Erwinia rhapontici is conducted. On the basis of developed before biotechnology it is received isomaltulose is natural sugarsubstitute and are investigated it prebiotic properties in vitro conditions. Dynamics of growth of Bifidobacterium bifidum on medium with various sources of carbon is studied, for example isomaltulose, inulin, lactose, tregalose, fructose. Calculation of cages bifidobacteria on different medium on fixed dabs is spent and intensity of bifidocultures metabolic processes is investigated. Results of research of symbiotic relations of representative useful microflora in intestines – B. bifidum with an is conditionalpathogenic microorganism – Escherichia coli are analysed. On the basis of researches results it is proved isomaltulose prebiotic activity in vitro conditions.
Проведен анализ результатов эксперимента по исследованию пребиотической активности природного заменителя сахара, полученного с применением фермента иммобилизованных клеток бактерий Erwinia rhapontici. На основании разработанной ранее биотехнологии получен натуральный сахарозаменитель изомальтулоза и исследованы его пребиотические свойства в условиях in vitro. Изучена динамика роста пробиотической культуры Bifidobacterium bifidum на средах с различными источниками углерода – изомальтулозой, инулином, лактозой, трегалозой, фруктозой. Исследован процесс накопления биомассы бифидобактерий на различных средах по количеству клеток на фиксированных мазках, а также определена интенсивность метаболических процессов бифидокультуры. Установлен характер симбиотических отношений представителя полезной микрофлоры кишечника B. bifidum с условно-патогенным микроорганизмом Escherichia coli (кишечной палочкой). На основании результатов исследований доказана пребиотическая активность изомальтулозы в условиях in vitro.