Scientific journal
Balanced diet, nutritional supplements and biostimulants
ISSN 2414-1054

JUSTIFICATION THE EFFECTIVENESS OF SOCIAL HEALTH PREVENTION DIGESTIVE DISEASES IN SCHOOLCHILDREN KAZAN

Nurmieva A.A. 1 Huzihanov F.W. 1
1 Kazan State Medical University of Ministry of Health and Social Development of the Russian Federation
We carried out a medical and social prevention of digestive diseases in schoolchildren in the city of Kazan for two years. We observed 175 students, of whom 78 were in the control group and 97 - the main group. If the experimental group were distributed all the activities of medical and social prevention (eliminating, reducing the adverse social and hygienic factors, adherence of the day, rest, sleep, physical activity, hygiene, school feeding, the introduction of the diet of schoolchildren vitamin-mineral complexes, training parents of school nutrition in the home, outpatient observation at the school physician, pediatrician, etc.), then the control group, these measures did not apply. In two years, medical and social prevention in school children with diseases of the digestive system have reduced the number of unfavorable factors of 48,6%, to reduce the exacerbation of diseases of the digestive system by 2,3 times compared with the control group.
Нами была проведена медико-социальная профилактика заболеваний органов пищеварения у школьников г.Казани в течение двух лет. Под наблюдением находились 175 школьников, из них 78 составили контрольную группу и 97 – основную группу. Если на экспериментальную группу распространялись все мероприятия медико-социальной профилактики (устранение, ослабление неблагоприятных социально-гигиенических факторов, соблюдение режима дня, отдыха, сна, двигательной активности, гигиенических навыков, организация школьного питания, введение в рацион питания школьников витаминно-минеральных комплексов, обучение родителей рациональному питанию школьников в домашних условиях, диспансерное наблюдение у школьного врача-педиатра и т.д.), то на контрольную группу эти мероприятия не распространялись. За два года медико-социальная профилактика у школьников, имеющих заболевания органов пищеварения, позволили уменьшить число неблагоприятных факторов на 48,6%, снизить обострения заболеваний органов пищеварения в 2,3 раза по сравнению с контрольной группой.