Scientific journal
Balanced diet, nutritional supplements and biostimulants
ISSN 2414-1054

ISOLATION, CHARACTERISTIC AND ANTIVIRAL PROPERTIES OF BIOLOGICALLY ACTIVE AGENTS OF THE HIGHEST MUSHROOMS OF WESTERN SIBERIA

Kostina N.E. 1 Ibragimova Zh.B. 1 Protsenko M.A. 1 Makarevich E.V. 1 Skarnovich M.A. 1 Philippova E.I. 1 Gorbunova I.A. 2 Vlasenco V.A. 2 Troshkova G.P. 1 Mazurkova N.A. 1 Shishkina L.N. 1
1 State Research Center of Virology and Biotechnology Vector
2 Central Siberian botanical garden Russian Academy of Sciences Siberian branch research institution
In order to study the biochemical composition and antiviral activity were prepared and characterized extracts of more than 20 higher fungi, which grow in the Novosibirsk region (South of Western Siberia). It was revealed the presence proteins, polysaccharides, carotenoids, triterpenes and flavonoids (in a few samples) in the aqueous and ethanol extracts of higher fungi. It was found that the polysaccharides content in aqueous extracts ranges from 8,5 mg/g for Flammulina velutipes to 373 mg/g for Trichaptum biforme and in ethanol extracts from 37,9 mg/g for Fomitopsis pinicola to 451,3 mg/g for Daedaleopsis tricolor. Total protein content is from 3.0 mg/g in aqueous extract of Amanita muscaria to 44.1 mg/g in ethanol extract of Lycoperdon pyriforme. Aqueous extracts of Coprinus comatus and Trametes trogii and ethanol extracts of Lycoperdon pyriforme, Phallus impudicus, Steccherinum ochraceum and Bjerkandera adusta showed antiviral activity against orthopoxviruses (vaccinia and mousepox viruses) and herpes simplex virus type 2. Quantification of groups of biologically active substances (BAS) in the extracts has prognostic value in the evaluation of their biological effects, including anti-viral activity. Evaluation of quantitative content of biologically active substances (BAS) in extracts has the prognostic importance in the analysis of their biological activities, including antiviral activity, and plays an important role in establishing integrated antivirals against DNA-containing viruses.
С целью изучения биохимического состава и противовирусной активности были получены и охарактеризованы экстракты высших грибов более 20-ти наименований, произрастающих на территории Новосибирской области (Юг Западной Сибири). В водных и этанольных экстрактах высших грибов обнаружено наличие белков, полисахаридов, тритерпенов, каротиноидов и в некоторых экстрактах - флавоноидов. Обнаружено, что диапазон содержания полисахаридов в экстрактах грибов достаточно широк и составляет в водных экстрактах от 8,5 мг/г для Flammulina velutipes до 373 мг/г для Trichaptum biforme, в этанольных экстрактах от 37,9 мг/г для Fomitopsis pinicola до 451,3 мг/г для Daedaleopsis tricolor. Содержание суммарного белка составляет от 3,0 мг/г в водном экстракте Amanita muscaria до 44,1 мг/г в этанольном экстракте Lycoperdon pyriforme. Водные экстракты Coprinus comatus и Trametes trogii, а также этанольные экстракты Lycoperdon pyriforme, Phallus impudicus, Steccherinum ochraceum и Bjerkandera adusta проявляли противовирусную активность в отношении ортопоксвирусов (вирусов осповакцины и оспы мышей) и вируса простого герпеса 2-го типа. Оценка количественного содержания биологически активных веществ (БАВ) в экстрактах имеет прогностическое значение при анализе их биологического действия, в том числе противовирусной активности, и играет важную роль при создании комплексных противовирусных препаратов в отношении ДНК-содержащих вирусов.