Scientific journal
Balanced diet, nutritional supplements and biostimulants
ISSN 2414-1054

CURRENT STATE AND PROSPECTS OF DEVELOPMENT OF TOURISM IN KABARDINO-BALKARIAN REPUBLIC

Dzakhmisheva Z.A. 1 Dzakhmisheva I.Sh. 2
1 Autonomous Non-Commercial Organization VPO «Belgorod University of Cooperation
2 FGBOU VPO «Kabardino-Balkarian State Agrarian University of V.M. Kokov»
The global processes connected with development of technologies, the industries, energy drinks, transport infrastructure, growth of the cities, reduction of undeveloped territories, deforestation, and many other phenomena caused by activity of people, led to environment change. Radically nature of a food of the person changed. Foodstuff on the majority of parameters ceased to correspond to natural «standards». In foodstuff even more often find carcinogens (dioxine, petrolpyrene, etc.) herbicides and pesticides, mineral fertilizers, the extremely toxic heavy metals (mercury, lead, cadmium), radioactive isotopes, antibiotics, hormones, bacterial and fungoid toxins, and mass of other very dangerous connections. Many harmful substances are the strongest oxidizers destroying cages of an organism and their genetic device and leading to accelerated aging and development of oncological diseases, including diseases of a mammary gland. In recent years the steady tendency on use of a functional food for prevention and treatment of diseases of a mammary gland at women by means of a protivoestrogenny diet was outlined. The directions of prevention of diseases of a mammary gland at women by means of products which promote removal of an estrogen from an organism (cabbage, wheat bran, seafood and fat fish, beans, including soy, vegetables and fruit, greens) are offered. Actions for strengthening of an exchange of an estrogen in a human body are defined.
Глобальные процессы, связанные с развитием технологий, промышленности, энергетики, транспортной инфраструктуры, ростом городов, сокращением неосвоенных территорий, вырубкой лесов, и многих других явлений, вызванных деятельностью людей, привели к изменению окружающей среды. Коренным образом изменился характер питания человека. Пищевые продукты по большинству параметров перестали соответствовать природным «эталонам». В пищевых продуктах все чаще обнаруживают канцерогены (диоксин, бензопирен и др.), гербициды и пестициды, минеральные удобрения, крайне токсичные тяжёлые металлы (ртуть, свинец, кадмий), радиоактивные изотопы, антибиотики, гормоны, бактериальные и грибковые токсины, и массу других очень опасных соединений. Многие вредные вещества являются сильнейшими окислителями, разрушающими клетки организма и их генетический аппарат и приводящими к ускоренному старению и развитию онкологических заболеваний, в том числе заболеваний молочной железы. В последние годы наметилась устойчивая тенденция по использованию функционального питания для профилактики и лечения заболеваний молочной железы у женщин с помощью противоэстрогенной диеты. Предложены направления профилактики заболеваний молочной железы у женщин с помощью продуктов, которые способствуют выведению эстрогена из организма (капуста, пшеничные отруби, морепродукты и жирную рыбу, бобы, в т.ч. соя, овощи и фрукты, зелень). Определены мероприятия для усиления обмена эстрогена в организме человека.