Scientific journal
Balanced diet, nutritional supplements and biostimulants
ISSN 2414-1054

FEATURES OF THE CHEMICAL COMPOUND OF BERRIES OF WILD STRAWBERRY IN THE CONDITIONS OF THE BELGOROD REGION

Voloshchenko S.S. 1 Sorokopudov V. N 1 Ivanova J.J. 1 Sorokopudova O.A. 1
1 The Belgorod state national research university
Found that the most important indicators of the biochemical composition of fruits of strawberries is the content of dry matter, sugars, organic acids and vitamin C. Strawberries are a valuable source of vitamin C (50-120 mg%). Its fruits also contain vitamin E (0,78 mg/100 g), carotene (0.08 mg/100 g), B9 (0,5-0,6 mg/100 g), PP (1,0-1 4 mg/100 g), anthocyanins (0,05-0,9%), tannins and pigments (34-125 mg/100 g). Performed chemical analysis of fruit strawberry on a range of biologically active substances in accordance with generally accepted practices in horticulture. As a result of studies identified varieties of strawberries Borovitskaya, Lord and Torpedo, Selva and Alpha as a comprehensive selection of sources in the content of the various elements (dry matter, sugar, acidity, anthocyanins, ascorbic acid).
Установлено, что наиболее важными показателями биохимического состава плодов земляники является содержание сухих веществ, сахаров, органических кислот и витамина С. Земляника является ценным источником витамина C (50-120 мг%). В ее плодах также содержатся витамины E (0,78 мг/100 г), каротин (0,08 мг/100 г), B9 (0,5-0,6 мг/100 г), PP (1,0-1,4 мг/100 г), антоцианы (0,05-0,9%), дубильных и красящих веществ (34-125 мг/100 г). Проведен химический анализ плодов земляники садовой по комплексу биологически активных веществ согласно общепринятых методик в садоводстве. В результате исследований выделены сорта земляники Боровицкая, Лорд и Торпеда, Сельва и Альфа в качестве комплексных источников в селекции по содержанию различных элементов (сухие вещества, сахара, кислотность, антоцианы, аскорбиновая кислота).