Scientific journal
Balanced diet, nutritional supplements and biostimulants
ISSN 2414-1054

HYGIENIC ASSESSMENT OF NUTRITION AT EDUCATIONAL INSTITUTIONS OF THE CITY OF STAVROPOL BASED ON THE TECHNOLOGY OF COOKING

Sokhiev A.V. 1 Minaev B.D. 1
1 State budgetary institution of higher professional education «Stavropol state medical University» of the Ministry of health of the Russian Federation
The article presents the analysis of the actual nutrition of schoolchildren with regard to the content of macro - and micronutrients in the 12-day diets with parallel evaluation of parameters of physical development of pupils of educational institutions of Stavropol. Schools were selected based on different technologies of cooking. The results of the studies testify to the fact that the use of new technologies cooking (cooking with a convection ovens with the evaporation) is more macro - and micronutrients than when using traditional technologies of cooking, which is reflected in the indices of physical development of the students. It is established that the students of the school, where modern technologies are used cooking physical development indicators higher than that of peers from school that use traditional technology of cooking.
В статье представлен анализ фактического питания школьников с учетом содержания макро - и микронутриентов в 12-дневных рационах питания с параллельной оценкой показателей физического развития учащихся общеобразовательных учреждений г. Ставрополя. Школьные учреждения были отобраны с учетом разных технологий приготовления блюд. Результаты проведенных исследований свидетельствуют о том, что при использовании новых технологий приготовления пищи (приготовление блюд с использованием конвекционных печей с парообразованием) сохраняется больше макро - и микронутриентов, чем при использовании традиционных технологий приготовления пищи, что отражается на показателях физического развития учащихся. Установлено, что у учащихся школы, где используются современные технологии приготовления пищи показатели физического развития выше, чем у сверстников из школы, где используются традиционные технологии приготовления пищи.