Scientific journal
Balanced diet, nutritional supplements and biostimulants
ISSN 2414-1054

SOME MORPHOLOGICAL AND ANATOMICAL FEATURES AND OIL SEEDS FATTY ACID COMPOSITION OF PLANTS COW WHEAT GENUS (MELAMPYRUM L.) FOUR SPECIES

Skryabina E.N. 1 Galishevskaya E.E. 1 Agafontceva A.V. 1
1 Perm State Pharmaceutical Academy
The research of some morphological and anatomical structure features of seeds and seed oil fatty acid composition of Cow wheat genus (Melampyrum) four species: m. sylvaticum, m. pratense, m. nemorosum, m. cristatum was carried out. Macroscopic and microscopic analysis was performed according to common pharmaceutical article recommendation; the analysis of fatty oil was done by using of gas-liquid chromatography method. It was found seed morphological structure was species-specific. While studing anatomy it was investigated seed coat, corcule and endosperm structural features. Seed anatomical structure has not significant differences and typical for the whole genus. In the fatty oil qualitative composition there were identified 9 fatty acids which predominately were unsaturated. Acides with 18 carbon atoms: oleic, linoleic, linolenic prevailed among the unsaturated, palmitic acid is the most within saturated. The maximum content of fatty oil was found in the seeds of M. pratense.
Проведено исследование некоторых особенностей морфолого-анатомического строения и жирнокислотного состава масла семян четырех видов растений рода Марьянник (Melampyrum): m. sylvaticum, m. pratense, m. nemorosum, m. cristatum. Макроскопический и микроскопический анализ проводили согласно рекомендациям общей фармакопейной статьи, анализ жирного масла – методом газо-жидкостной хроматографии. Установлено, что морфологическое строение семян является видоспецефичным. При исследовании анатомического строения изучали особенности строения семенной кожуры, зародыша и питательной ткани. Анатомическое строение семян не имеет значительных отличий и характерно для всего рода. В качественном составе жирного масла идентифицировано 9 жирных кислот, доминирующими являются непредельные кислоты. Среди непредельных кислот преобладают кислоты с 18 углеродными атомами – олеиновая, линолевая, линоленовая; среди предельных – пальмитиновая. Максимальное содержание жирного масла установлено в семенах M. pratense.