Scientific journal
Balanced diet, nutritional supplements and biostimulants
ISSN 2414-1054

STUDY CALENDULA OFFICINALIS FRUITS FOR CREATION OF DRUGS

Orlovskaya T.V. 1 Ushakova L.S. 1 Marinina T.F. 1
1 Pyatigorsk Medical-Pharmaceutical Institute - branch of the SBEE HPE VolgSMU of Minzdrav of Russia
The aim of this work is to study the morphological and anatomical features of biologically active compounds, and the development of technology for the oil extract from the fruit of Calendula officinalis. A study of morphological and anatomical structure identified key diagnostic features. Established merchandising performance materials. The largest number of extractives were extracted with acetone. Fruits Calendula officinalis detected: carotenoids, organic acids, proteins, polysaccharides, fatty oil and trace amounts of alkaloids. Quantification of individual groups of biologically active compound in the fruit Calendula officinalis was: protein 25,73±0,64% (calculated as albumin), and polysaccharides - 1,49 ± 0,09%. When you select a fatty oil with petroleum ether its yield was 7,87±0,14%, and chloroform - 11,016±0,019%. Studied the fatty acid composition by GLC. With the development of technology installed oil extract optimum extraction agent, the degree of fineness of raw materials, the extraction time. These dies define the perspective of further study and recommendations concerning the use of fat oil fruits Calendula officinalis as a potential drug.
Целью данной работы является изучение морфолого-анатомических признаков, биологически активных соединений и разработка технологии получения масляного экстракта из плодов календулы лекарственной. В результате изучения морфолого-анатомического строения выявлены основные диагностические признаки. Установлены товароведческие показатели сырья. Наибольшее количество экстрактивных веществ извлекалось ацетоном. В плодах календулы лекарственной обнаружены: каротиноиды, органические кислоты, белок, полисахариды, жирное масло и следовые количества алкалоидов. Количественное содержание отдельных групп БАС в плодах календулы лекарственной составило: белков 25,73±0,64 % (в пересчете на альбумин) и полисахаридов – 1,49±0,09 %. При выделении жирного масла петролейным эфиром его выход составил 7,87±0,14 %, а хлороформом – 11,016±0,019 %. Изучили жирнокислотный состав методом ГЖХ. При разработке технологии масляного экстракта установили оптимальный экстрагент, степень измельченности сырья, время экстракции. Данные проведенных исследований определяют перспективность дальнейшего изучения и рекомендации использования жирного масла плодов календулы лекарственной в качестве потенциального лекарственного средства.