Scientific journal
Balanced diet, nutritional supplements and biostimulants
ISSN 2414-1054

LACTIC ACID BACTERIA BIOSYNTHESIS REGULATION AND CONTROL

Kiselev D.A. 1 Korneeva O.S. 1 Motina E.A. 1 Shuvaev P.V. 1
1 SEAHPE «Voronezh State Universityn of Engineering Technologies»
Infl uence of various physical and chemical factors (temperature, рН environments, mass fraction of chloride of sodium, biological compatibility) on existance of lactic bacteria of kinds: Lactobacillus casei, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus curvatus, Pediococcus pentosaceus, signifi cant by manufacture of meat products is investigated. The most effective composi tion of starting cultures taking into account specifi city of a developed whole muscule meat product, consisting of Lactobacillus bulgaricus and Lactobacillus acidophilus is experimentally proved. Tne optimal conditions allowing to reach the highest lactic bacteria metabolic activity in presence of glucose and lactic as carbon sources are the temperature of 36 °С and pH 7,0.
Исследовано влияние различных физико-химических факторов (температура, рН среды, массовая доля хлорида натрия, биологическая совместимость) на жизнедеятельность молочнокислых бактерий видов: Lactobacillus casei, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus curvatus, Pediococcus pentosaceus, значимых при производстве мясных изделий. Экспериментально обоснована наиболее эффективная композиция стартовых культур с учётом специфики вырабатываемого цельномышечного мясного продукта, состоящая из Lactobacillus bulgaricus и Lactobacillus acidophilus. Установлено, что оптимальными условиями, позволяющими достичь наивысшей метаболической активности молочно-кислыми бактериями в среде с добавлением глюкозы и лактозы, в качестве источников углерода, является температура 36 °С и величина рН 7,0.