Scientific journal
Balanced diet, nutritional supplements and biostimulants
ISSN 2414-1054

DEVELOPMENT OF THE METHOD OF DETERMINATION OF PHYLLOQUINONE (VITAMIN K1) IN PLANT ITEMS

Luksha E.A. 1 Pogodin I.S. 1 Kalinkina G.I. 2 Kolomiets N.E. 2 1
1 Omsk State Medical Academy Russian Ministry of Health
2 Siberian state medical universityRussian Ministry of Health
The article presents the results of experimental research on choice of method and the development of methods to quantify phylloquinone (vitamin K1) in plants. Justified by the advantage of chromatographic method (reversed-phase HPLC) before determining the spectrophotometric phylloquinone of complex biologically active substances of plants. In accordance with the recommendations of the International Conference on harmonization of technical requirements for registration of pharmaceuticals for human use (ICH) was a validation of the developed method in terms of specificity, linearity, accuracy and repeatability. The proposed method is specific, linear, repeatable and accurate. For example the Officinal species of raw material, which content of vitamin K1, proved the versatility of application in the analysis of plant facilities.
В статье представлены результаты экспериментальных исследований по выбору метода и разработке методики количественного определения филлохинона (витамина К1) в растениях. Обосновано преимущество хроматографического метода (обращенно-фазовой ВЭЖХ) перед спектрофотометрическим при определении филлохинона в составе комплекса БАВ растений. В соответствии с рекомендациями Международной конференции по гармонизации технических требований к регистрации лекарственных средств для применения у человека (International Conference Harmonisation of Technical Requirements for Registration of Pharmaceuticals for Human Use) была проведена валидация разработанной методики по показателям специфичность, линейность, воспроизводимость и точность. Установлено, что предложенная методика является специфичной, линейной, воспроизводимой и точной. На примере фармакопейных видов сырья, содержащих витамин К1, доказана универсальность применения методики при анализе растительных объектов.