Scientific journal
Balanced diet, nutritional supplements and biostimulants
ISSN 2414-1054

SUBSTANTIATION OF POSSIBILITY OF USE AZITHROMYCIN AS THE OPERATING COMPONENT IN OPHTHALMOLOGIC MEDICINAL FORMS

Stepanova E.F. 1 Yakusevich R.V. 1 Daironas J.V. 1
1 Pyatigorsk state pharmaceutical academy
The content of fl avonoid and phenol carbonic acids, biologically active substances, providing a choleretic effect, in a sample of developed syrup with the tansy extract was established. The determined concentration of fl avonoid and phenol carbonic acids was 0.16 %. Quantitative determination of fl avonoids and phenol carbonic acids was performed using direct spectrophotometry with luteolin as standard on the basis of the technique in standard documentation for medicinal plant raw materials «tansy fl ower» and the drug «Tanatsehol». The validation of the developed technique was carried out to the parameters of linearity (the region of linear dependence of luteolin was obseved at concentrations of 3,81 to 12,26 mg/ml), repeatability (relative standard deviation was 2,37 %) and accuracy (average percentage of detectability was of 100,92 %). The results showed that the method allows to objectively assess the quality of the syrup with the tansy fl ower extract.
Установлено содержание суммы флавоноидов и фенолкарбоновых кислот, БАВ, обеспечивающих желчегонное действие, в образце разработанного сиропа с экстрактом пижмы, которое составило 0,16 %. На основе нормативной документации на сырье «цветки пижмы» и препарат «Танацехол» предложена методика количественного определения флавоноидов и фенолкарбоновых кислот в пересчете на лютеолин методом прямой спектрофотометрии. Проведена валидация разработанной методики по параметрам линейности (область линейной зависимости находится при концентрациях лютеолина от 3,81 до 12,26 мкг/мл), повторяемости (относительное стандартное отклонение равно 2,37 %) и правильности (средний процент открываемости составил 100,92 %). Полученные результаты показали, что методика позволяет объективно оценивать качество сиропа с экстрактом пижмы.