Scientific journal
Balanced diet, nutritional supplements and biostimulants
ISSN 2414-1054

PHARMACOGNOSTIC STUDY OF BILBERRY FRUITS AND SHOOTS

Ryazanova T.K. 1
1 Samara State Medical University
We have done pharmacognostic study of bilberry shoots dried and fruits fresh and dried (Vaccinium myrtillus L.). The biologically active substances from bilberry fruits (cyanidin-3-glucoside) and bilberry shoots (quercetin-3-xylopyranoside) were isolated by using of liquid column chromathography method. Methods of qualitative analysis there were developed for identifi cation plant material by using of thin-layer chromatography and UV/Vis spectroscopy. According to the physical and chemical properties of isolated compounds spectrophotometric methods of the determination of total anthocyanins in the fruits (calculated on cyanidin-3-glucoside chloride) and total fl avonoids in shoots (calculated on rutin) there were developed. The relative degree of the determination of the total anthocyanins in fruits dried in developed method with confi dence probability 0,95 is no more than ± 3,52 %; in fruits fresh ± 4,54 %. The relative degree of the determination of the total fl avonoids in shoots in developed method with confi dence probability 0,95 is no more than ± 3,56 %.The developed methods of analysis were included in projects for pharmacopoeia specifi cations for fresh and dried bilberry fruits and dried bilberry shoots.
Проведено фармакогностическое исследование воздушно-сухих побегов, свежих и воздушно-сухих плодов черники обыкновенной (Vaccinium myrtillus L.). Методом жидкостной колоночной хроматографии выделены биологически активные вещества плодов (цианидин-3-глюкозид) и побегов (кверцетин-3-ксилопиранозид). С целью подтверждения подлинности сырья были разработаны методики качественного анализа с использованием методов тонкослойной хроматографии и спектроскопии в УФ- и видимой области спектра. С учетом физико-химических характеристик выделенных соединений были разработаны методики количественного определения суммарного содержания антоцианов в плодах (в пересчете на цианидин-3-глюкозид) и флавоноидов в побегах (в пересчете на рутин). Ошибка единичного определения суммы антоцианов в плодах черники воздушно-сухих с доверительной вероятностью 95 % составляет ± 3,52 %, в свежих плодах ± 4,54 %. Ошибка единичного определения суммы флавоноидов в побегах черники с доверительной вероятностью 95 % составляет ± 3,56 %. Разработанные методики включены в проекты фармакопейных статей на плоды свежие и воздушно-сухие и побеги черники обыкновенной.