Scientific journal
Balanced diet, nutritional supplements and biostimulants
ISSN 2414-1054

STRUCTURE OF FAT ACIDS OF LIPIDS VEGETATIVE PART MALUS BACCATA

Petuhova M.S 1 Rubchevskaya L.P. 1
1 Krasnoyarsk Siberian state technological university
Malus baccata widespread in Siberia: from Altay territory to Pacifi c ocean. She is obliged by the popularity of high winter hardiness and fruitfulness. The urgency of spent work consists that application of a vegetative part of a plant is limited owing to a lack of data on its chemical compound. In the presented work results of research of fat acids of lipids of the vegetative part Malus baccata are resulted. The purpose of the presented work is studying of fat acids of lipids of the vegetative part Malus baccata, is defi ned during vegetation. The obtained data shows that wood greens Malus baccata are expedient for preparing for reception from it extracts with the high maintenance of irreplaceable nonsaturated fat acids.
Malus baccata широко распространена в Сибири: от Алтайского края до Тихого океана. Своей популярностью она обязана высокой зимостойкости и плодовитости. Актуальность проводимой работы состоит в том, что применение вегетативной части растения ограничено вследствие недостатка сведений о ее химическом составе. Целью представленной работы является изучение жирнокислотного состава липидов вегетативной части Malus baccata. Полученные данные показывают, что древесную зелень Malus baccata целесообразно использовать для получения экстрактов с высоким содержанием ненасыщенных жирных кислот.