Scientific journal
Balanced diet, nutritional supplements and biostimulants
ISSN 2414-1054

PROSPECTS OF DEVELOPMENT OF THE MARKET OF PRODUCTS OF COTTAGE CHEESE WITH FUNCTIONAL PROPERTIES

Alhamova G.K. 1
1 South Ural State University
Development of new curd products with functional ingredients of vegetable origin is a promising direction in the current dairy industry. Development and implementation in of production functionalityproduct are the main goals of Russian state policy in healthy nutrition for the period to 2020. In this connection, the kafedra of Applied Biotechnology fakultet of Food Technology of South-Ural State University, the conducts complex of scientific research on the development and tovarovednoy assessment of new of functional curd products. The article presents the concept of innovation in the technologies of curd products, functional ingredients used for enrichment food products, held an analysis of modern methods of production of functional curd products, examples of the new tehnologiy. Current trends improve assortiment of products curd are focused on creating a balanced nutritional and biological value of the products functional orientation with increased shelf life.

Разработка новых творожных продуктов с функциональными ингредиентами растительного происхождения является перспективным и актуальным направлением в молочной промышленности. Разработка и внедрение в производство продуктов функционального назначения являются основными целями государственной политики в области здорового питания населения на период до 2020 года. В связи с чем на кафедре прикладной биотехнологии факультета пищевых технологий Южно-Уральского государственного университета проводится комплекс научно-исследовательских работ по разработке и товароведной оценке функциональных творожных продуктов. В статье приведена концепция инноваций в технологиях творожных изделий, принципы создания пищевых продуктов функционального назначения, рассмотрены функциональные ингредиенты, используемые для обогащения продуктов питания. Проведён анализ современных способов получения функциональных творожных продуктов, приведены примеры новейших технологий. Современные тенденции совершенствования ассортимента творога ориентированы на создание сбалансированной по пищевой и биологической ценности продукции функциональной направленности с увеличенными сроками хранения.


Южно-Уральский государственный университет https://susu.ru