Scientific journal
Balanced diet, nutritional supplements and biostimulants
ISSN 2414-1054

IN VITRO DIAGNOSTICS OF FOOD ALLERGY IN ADULTS

Kostandyan G.A. 1 Belan E.B. 1 Yakovlev A.T. 1
1 SEI HME «Volgograd State Medical University»
Currently, food Allergy is defined as immunologically mediated food intolerances. However, verification of the allergic nature of food intolerance and its specific diagnosis in adults currently is a significant problem. With the purpose of studying of informative most commonly used in clinical practice methods of diagnosis of food Allergy in adults assessed elevated levels of total IgE, the peripheral blood eosinophilia and determine the level of allergen specific IgE as markers of food Allergy. It is shown that elevated levels of total IgE is determined by only one-third of patients to 30 years and half in older age. An increased number of eosinophils in the peripheral blood had 50 % of patients, regardless of age. At least one of these indices was informative in 79 % of patients. Detectable levels of allergen-specific IgE to any food allergens occurred in 80 % of patients. In 100 % of cases, at least one of the indicators listed above was informative.
В настоящее время пищевая аллергия определяется как иммунологически опосредованная непереносимость пищевых продуктов. Вместе с тем верификация аллергической природы пищевой непереносимости и её специфическая диагностика у взрослых в настоящее время представляет значительную проблему. С целью изучения информативности наиболее часто используемых в клинической практике методов диагностики пищевой аллергии у взрослых проведена оценка повышенного уровня общего IgE, эозинофилии периферической крови и определяемого уровня аллерген-специфических IgE как маркеров пищевой аллергии. Показано, что повышенный уровень общего IgE определяется только у трети больных до 30 лет и у половины в более старшем возрасте. Повышенное количество эозинофилов в периферической крови имели 50 % больных вне зависимости от возраста. Хотя бы один из этих показателей был информативным у 79 % пациентов. Определяемый уровень аллерген-специфических IgE к любым пищевым аллергенам имел место у 80 % больных. В 100 % случаев хотя бы один из перечисленных показателей был информативным.