Scientific journal
Balanced diet, nutritional supplements and biostimulants
ISSN 2414-1054

RESEARCH ACTIVITY OF WATER IN OXYGEN PRODUCTS WITH DIETARY FIBER

Grosheva V.N. 1
1 Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov
Indicator «water activity» (aw) is an important tool in the development of technological processes and production, catering, as well as ensure high quality and longer shelf life of food products. A line of products based on the oxygen-containing whey dietary fiber: oxygen cocktail, oxygen smoothie (smussi) and oxygen ice cream woos developed. Replacement of the existing stabilizers on dietary fiber in oxygen-containing products does not increase the values of the water activity in the case of oxygen and oxygen ice cream smoothie this figure is reduced due to low pH and replacement parts sugar fructose. Dietary fiber are good moisture-binding agents. New components do not change the product’s shelf life and do not affect the microbiological properties.
Показатель «активность воды» (aw) является важным показателем при разработке технологически процессов и производстве продукции общественного питания, а также обеспечения высокого качества и увеличения сроков хранения пищевых продуктов. Разработана линейка кислородсодержащих продуктов на основе молочной сыворотки с пищевыми волокнами: кислородный коктейль, кислородные смузи (смусси) и кислородное мороженое. Замена существующих стабилизаторов на пищевые волокна в кисло- родсодержащих продуктах не увеличивает значения показателя активности воды, в случае кислородных смузи и кислородного мороженого данный показатель снижается ввиду пониженных значений рН и замены части сахара на фруктозу. Пищевые волокна являются хорошими влагосвязывающими агентами. Новые компоненты не изменяют сроки хранения продуктов и не влияют на микробиологические свойства.