Scientific journal
Balanced diet, nutritional supplements and biostimulants
ISSN 2414-1054

WORKING OUT AND EXPLORATION OF ALCOHOL EXTRACTION FROM BEES PODMORE, LARVA OF BEE-MOTH

Shramm N.I. 1 Babiyan L.K. 1 Trukhina V.I. 1 Belonogova V.D. 1 Gileva A.A. 1 Veselkova T.A. 1
1 Perm State Pharmaceutical Academy
The aim of research is the choice of structure, working out the technology of alcohol extraction from bees podmore, larva of bee-moth and their analysis. The influence of extractant’s nature, pulverulence of raw material, the way of extracting on efficiency of extraction of amino acid into extraction from bees podmore are explored. Optimal conditions of productions of extraction from bees podmore are chosen: 40% of ethanol; unreduced raw material; receiving method is rematseratsiya or vertical extraction. Qualitative structure of amino acid (12 appelations ) and their total content is determined. The influence of extrctant and time of infusion on amino acid leaving during the process of larva’s extraction bee-moth. Optimal extractant is 25% ethanol, receiving method is maceration with occasional immixture during 11 days; at the same time 13 amino acid are extracted and their total content is 12.5 mg%.
Цель исследования – выбор состава, разработка технологии спиртовых извлечений из пчелиного подмора и личинок восковой моли и их анализ. Изучено влияние природы экстрагента, измельченности сырья, способа экстрагирования на эффективность экстракции аминокислот в извлечения из пчелиного подмора. Выбраны оптимальные условия изготовления извлечения из пчелиного подмора: экстрагент - 40% этанол; сырье неизмельченное; метод получения – ремацерация или вихревая экстракция. Определен качественный состав аминокислот (12 наименований) и их суммарное содержание. Исследовано влияние вида экстрагента и времени настаивания на выход аминокислот в процессе экстрагирования личинок восковой моли. Установлено, что оптимальным экстрагентом является 25% этанол, метод получения – мацерация с периодическим перемешиванием в течение 11 суток; при этом в извлечение переходит 13 аминокислот и их суммарное содержание составляет 12,5 мг%.