Scientific journal
Balanced diet, nutritional supplements and biostimulants
ISSN 2414-1054

QUALITATIVE AND QUANTITATIVE ASSAY OF FLAVANONES IN THE PEEL CITRUS MAXIMA

Evseeva O.S. 1 Andreeva O.A. 1 Oganesyan E.T. 1 Aroyan M.V. 1
1 Pyatigorsk Medical and Pharmaceutical Institute
The individual flavanone was extracted from the peel of C. maxima. Using quantitative acidic flavanone hydrolysis in the hydrolyzate after neutralization D-glucose and L-rhamnose were detected by chromatographic method. On the basis of results of paper chromatography (composition of mobile phase: 15 % acetic acid & butanol : acetic acid : water (4:1:5), UV-, IR-, NMR 1H- spectroscopy, melting point the aglycone was identified as 5,7,4’-trihydroxyflavanone (naringenin), which is a yellow needle crystals free soluble in ethanol (melting point 250 оС). In the Zinc-hydrochloric acid reduction test alcoholic solution of the aglycone becomes magenta color. The assay spectrophotometric method of flavanoids in C. maxima peel by was developed (as to hesperidin, using calibration curve). Flavanoids content in the peel of C. maxima was 6,59 ± 0,1217 %.
Из кожуры C. maxima выделен индивидуальный флаванон. При количественном кислотном гидролизе флаванона в гидролизате после нейтрализации хроматографически идентифицированы D-глюкоза и L-рамноза. На основании данных бумажной хроматографии в системах 15% уксусная кислота и бутанол : уксусная кислота : вода (4:1:5), УФ-, ИК- и ЯМР 1Н-спектроскопии, температуры плавления агликон идентифицирован как 5,7,4’-тригидроксифлаванон (нарингенин), представляющий собой желтые игольчатые кристаллы, хорошо растворимые в спирте, температура плавления 2500С, в условиях цианидиновой реакции его спиртовой раствор приобретает темно-красно-фиолотовую окраску. Разработана методика количественного определения содержания флавоноидов в кожуре C. maxima спектрофотометрическим методом в пересчете на гесперидин по градировочному графику. Количественное содержание флавоноидов составляет 6,59 ± 0,1217 %.