Scientific journal
Balanced diet, nutritional supplements and biostimulants
ISSN 2414-1054

BAKERY PRODUCTS QUALITY IMPROVEMENT BY MEANS OF THE MECHANICALLY ACTIVATED BIOADDITIVES FROM LICHENS

Anshakova V.V. 1 Karataeva E.V. 1 Kershengoltc B.M. 2
1 FGAOU SVFU
2 IBPC SD RAS
There was developed the method of improoving bakery products quality and preservation it’s freshness by means of additives for bakery fl our, produced from mechanoactivated lichen’s thallus powder (Cladonia). The result of that method is enrichment of bakery products with essential microelements, non-hormonal physiologically active substances, rise of assimilability degree and increase of product’s shelf life.
Разработан способ повышения качества и сохранения свежести хлебобулочных изделий путем добавления в состав муки для выпечки хлеба порошка механоактивированных слоевищ лишайников рода Cladonia. Результатом является обогащение хлебобулочных изделий эссенциальными микроэлементами, негормональными физиологически активными веществами, повышение степени их усвояемости и увеличение сроков хранения хлеба.